Mad der varmer Feb11

Mad der varmer

Her om vinteren sørger jeg for at få lavet en masse mad der varmer – ja, det betyder at jeg laver en masse supper og stege. Det betyder faktisk ikke at jeg bruger mere tid i køkkenet end jeg plejer, for om sommeren bruger jeg jo bare tid på at lave is. Heldigvis er meget af den mad man laver her om vinteren simre mad, så det føles som om huset hele tiden dufter lækkert af mad og krydderier. En af de populære supper herhjemme er faktisk en fiskesuppe – noget man ellers ikke hører om at folk får tit. Den her Abuzzesiske fiskesuppe er god, hvis man over længere tid har samlet fiskerester sammen i fryseren – da man nemlig sagtens kan bruge blandet fisk. Derudover er der en masse lækre krydderier, som favner de fleste smagsnuancer. En sikker vinder når vi laver steg er porchetta, som er en slags rullesteg. Jeg syntes noget af det bedste man kan gøre når man bevæger sig ud i langtidstegning, det er at forkæle sig selv med friske urter – maden kommer simpelthen til at smage af mere og det er faktisk også med til at bringe ekstra saft ind i kødet. Typisk ender vi altid med at lave steg om søndagen, hvor vi har god tid til at få den i ovnen og om sommeren (eller for hardcore typer) så kan man med fordel grille...

Felice Natale Dec03

Felice Natale

Eller glædelig jul som det hedder på godt dansk. Hjemme hos mig handler julen i stor grad om mad og det handler både om varm mad, ekstra krydderi og anderledes kager og desserter, men også lige så meget om den hygge som kommer til at udspille sig omkring maden. I år har jeg prøvet en ny julesmåkager (man kan jo ikke leve af pebernødder hvert år). Jeg har fundet opskriften fra Mette Blomsterberg, som har sat sit julede præg på den italienske biscotti. Som ved så meget andet julemad, så handler det utroligt meget om de krydderier du bruger. Her bruger man nelliker og kanel, som jo begge to hører julen til. Jeg tilførte selv lidt ekstra ingefær, lige for at give den ellers søde biscotti et ekstra spark. Italienerne selv spiser ikke så meget specielt mad i julen, ligesom vi gør herhjemme, de fokuserer mere på at samles hele familien og så hygge sig sammen inden de skal til midnatsmesse. Det er f.eks. ikke unormalt at man serverer lasagne juledag. Jeg syntes personligt, undskyld at jeg gentager mig selv, men at man så sagtens kan komme en smule kanel i sin kødsovs, for at give den et anderledes pift end den har i hverdagene og så kunne man altid servere en lækker rødkålssalat ved siden af. Hvordan fejrer i julen? Er i trætte af den tunge danske julemad og prøver at pifte det op med noget...

Gelato! Oct07

Gelato!

Det kan godt være efteråret er rundt om hjørnet, derfor syntes jeg bare der er endnu større grund til at få gang i skålene og få lavet en omgang is, eller gelato, som det jo hedder på italiensk. Når jeg laver is, så holder jeg ikke fløden og sukkeret tilbage, jeg syntes konsistensen er utrolig svær at få lækker og blød, hvis man prøver med en fedtfattig mælk eller mindre sukker. Så herhjemme, så spiser vi bare mindre is, men så syntes vi også den er så meget bedre når vi endelig spiser den. Når jeg selv står og laver is i mit køkken, så elsker jeg friheden til selv at kunne sammensætte mine egne yndlingssmage. Men selvom man kan blande mange forskellige smage, så den gode nocciola, på dansk: hasselnød. Den får en utrolig let smag, som stadig indeholder fylde, varme og den lækre nøddesmag. Heldigvis findes der utallige opskrifter man kan google sig frem til. Jeg bruger tit Isabellas grundopskrift, som udgangspunkt og så kører jeg ellers bare på med den smag jeg lige har lyst til den dag. Før du selv begynder på at lave din egen is, så vil jeg helt klart anbefale dig at finde en god ismaskine til dit forbrug. Isen bliver tusind gange nemmere at lave og den bliver også meget...

Kunsten omkring pizza Aug08

Kunsten omkring pizza...

For mange er hjertet i det italienske køkken nok pizza. Om det så er pizza fra en autentisk italiensk restaurant eller om det er pizza fra ham nede om hjørnet, så har vi nok alle smagt både den ene og den anden. En ting skal hvertfald ikke være en hemmelighed, jeg elsker pizza og jeg elsker at stå og kreere den selv i køkkenet. Mange, når de selv skal lave pizzaer, overser den kærlighed det kræves at arbejde i det italienske køkken og som specielt skal lægges i pizzabunden. Jeg er selv til en meget traditionel bund som kun består af: Til 4 personer 250 g hvedemel 15 g gær 1,25 dl vand 1 tsk salt En anden grundsten er selvfølgelig olivenolie, som man bruger til at pensle bunden med. Italienerne har utroligt stort fokus på olivenolie og du gør derfor dig selv en tjeneste hvis du under hvilken olivenolie der er bedst. Det traditionelle fyld på en ægte italiensk pizza er ikke meget andet end olivenolien (selvfølgelig), tomater og mozarella. Men mulighederne er selvfølgelig mange og enhver har jo sin egen smag! Hvis man gerne vil have en mere opdateret version af pizzaen, så er blomkålspizzaen en rigtig god erstatning, som bestemt er et forsøg...

Madens oprindelse Jan04

Madens oprindelse

Mad er noget vi altid har haft på denne jord, inden noget andet kom til. Det jeg husker aller først om maden oprindelse, er selvfølgelig historien om Adam og Eva og det forbudte æble fra Edens have. Fra et kulinarisk perspektiv er denne historie, et af de første tegn på den nydelse og glæde vi finder i mad i dag. Det er også her, maden første gang bliver brugt som en snack og ikke et måltid eller en ernæringskilde. Selv i oldtiden er det set hos grækerne, og deres vindruer de bliver fodret med af deres tjenere. Hvis vi til gengæld prøver at gå helt tilbage til stenalderen, kan vi se hvordan vores forfædre brugte hvad de havde til at overleve. Dengang så man mere på mad som et overlevelsesmiddel og ikke ligefrem en kulinarisk oplevelse. Men mad inspirerer, om det er simpelt eller avanceret. Vores forfædres spisevaner er et rigtig godt eksempel. Deres ernæringskilde er i dag blevet en stor inspiration blandt kendte kokke, som danske Thomas Rode, og har ligefrem dannet en hel kultur, vi i dag kender som Paleo mad. Dog er det sikkert at sige, at vi heldigvis er smule mere privilegerede end vores forfædre. Vores mad i dag skal have en ligeså stor nydelsesfaktor som ernæringsfaktor. Vi er ikke længere tilfredse med bare at kunne overleve, det skal sgu også smage godt! I madens lange levetid er der derfor blevet opfundet alle mulige forskellige gastronomiske overraskelser. I dag er der ikke kun morgenmad, frokost og aftensmad, du kan få brunch, dessert, snacks etc. Der er gået sport i at lave god mad! Hvis du tænder for dit TV i dag, kan du finde programmer som Hells Kitchen, Masterchef, Kagekampen osv. Fastfood kæderne får større og større underskud i deres...