Tags

Relaterede Indlæg

Andel

Madens oprindelse

Mad er noget vi altid har haft på denne jord, inden noget andet kom til. Det jeg husker aller først om maden oprindelse, er selvfølgelig historien om Adam og Eva og det forbudte æble fra Edens have. Fra et kulinarisk perspektiv er denne historie, et af de første tegn på den nydelse og glæde vi finder i mad i dag. Det er også her, maden første gang bliver brugt som en snack og ikke et måltid eller en ernæringskilde. Selv i oldtiden er det set hos grækerne, og deres vindruer de bliver fodret med af deres tjenere.

Hvis vi til gengæld prøver at gå helt tilbage til stenalderen, kan vi se hvordan vores forfædre brugte hvad de havde til at overleve. Dengang så man mere på mad som et overlevelsesmiddel og ikke ligefrem en kulinarisk oplevelse. Men mad inspirerer, om det er simpelt eller avanceret. Vores forfædres spisevaner er et rigtig godt eksempel. Deres ernæringskilde er i dag blevet en stor inspiration blandt kendte kokke, som danske Thomas Rode, og har ligefrem dannet en hel kultur, vi i dag kender som Paleo mad.

Dog er det sikkert at sige, at vi heldigvis er smule mere privilegerede end vores forfædre. Vores mad i dag skal have en ligeså stor nydelsesfaktor som ernæringsfaktor. Vi er ikke længere tilfredse med bare at kunne overleve, det skal sgu også smage godt! I madens lange levetid er der derfor blevet opfundet alle mulige forskellige gastronomiske overraskelser. I dag er der ikke kun morgenmad, frokost og aftensmad, du kan få brunch, dessert, snacks etc. Der er gået sport i at lave god mad! Hvis du tænder for dit TV i dag, kan du finde programmer som Hells Kitchen, Masterchef, Kagekampen osv. Fastfood kæderne får større og større underskud i deres virksomheder, fordi vi ikke længere vil have hurtige ”burgere” og flade fritter fra McDonalds. Med en tendens som denne føles det som om vi endelig har forstået principperne i god mad, og jeg glæder mig til at se hvad fremtiden har at byde på for vores madunivers!  

(Visited 148 times, 1 visits today)